Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

Het-kapitaal-wordt-volledig-uitgekeerd-zodra-een-van-beiden-overlijdt

Dit-service-wordt-zowel-het-parool-met-veel-hotels-en-reisbureaus

Het zijn allemaal zilveren Nederlandse rijksdaalders

Goedkope-lening-voor-een-auto-dakkapel-of-vakantie

Bekijk geheel kostenloos en vrijblijvend welke hypotheek bij u past

Lenen wordt goedkoper door europese regelinggoedkoper De rente op een persoonlijke lening voor de aankoop van een boot of een auto kan binnenkort een stuk omlaag. Bovendien krijgen burgers en bedrijven straks de mogelijkheid om hun kersverse lening bij bank of geldverstrekker binnen veertien dagen en zonder extra kosten op te zeggen indien ze hier alsnog van af willen zien.


Dat is het gevolg van de nieuwe Europese richtlijn voor consumentenkrediet, die het makkelijker moet maken voor bijvoorbeeld Duitse of Belgische geldverstrekkers waar de in rekening gebrachte rente momenteel duidelijk lager ligt om in ons land klanten aan te trekken.


Aanstaande maandag praten de Europese ministers van Economische Zaken over het voorstel van eurocommissaris Kuneva (Consumentenzaken), waarbij er in Brussel van wordt uitgegaan dat na jaren gesteggel en geruzie eindelijk een akkoord over de nieuwe regeling wordt bereikt.


In Nederland zou de rente in theorie met zeker een procent kunnen zakken indien optimaal gebruik wordt gemaakt van de prijsverschillen in andere eurolanden. Waar in Nederland nu gemiddeld 8,9% rente per jaar voor een persoonlijke lening in rekening wordt gebracht, is dat in Duitsland en Belgi respectievelijk 8,0 en 7,9%. In Finland kun je zelfs al voor 6,3% geld lenen.


Grensoverschrijdend

Onduidelijk is echter of en in welk tempo de tarieven naar elkaar toe gaan bewegen, nu sinds jaar en dag slechts een zeer klein deel van de geldleningen over de grens wordt afgesloten. Het is de Europese Commissie al jaren een doorn in het oog dat de Europese interne markt op dit gebied niet werkt. Terwijl EU-burgers in de 27 lidstaten jaarlijks voor maar liefst 800 miljoen euro aan leningen afsluiten, is in een op de honderd gevallen nu sprake van een grensoverschrijdend contract.


De Consumentenbond is voorlopig echter dolblij met de nieuwe richtlijn. ,,Niet alleen komt er meer concurrentie en kunnen de rentepercentages daardoor omlaag, maar deze nieuwe regeling garandeert ook dat Nederlanders minstens even goed beschermd blijven als nu het geval is.


Burgers en kleine ondernemers worden nu vaak afgeremd om met buitenlandse geldverstrekkers in zee te gaan. Met name door het woud aan verschillende regels en voorwaarden waarvan in de lidstaten sprake is. Hoewel burgers aangeven dat taalverschillen en het ontbreken van direct persoonlijk contact hen huiverig maakt over de grens te lenen, blijken ook zaken als betrouwbaarheid en een gebrek aan informatie grote drempels om in een ander land kredieten af te sluiten.


Uniforme regels


Kuneva neemt die belemmeringen in de nieuwe richtlijn nu weg via een aantal nieuwe uniforme regels, die straks overal in Europa op dezelfde wijze moeten worden toegepast. Daarbij moet voortaan verplicht een op dezelfde wijze berekende rentevoet worden gepubliceerd, terwijl tevens de rechten en plichten van beide partijen in heel Europa naar een gelijk minimumniveau getild.


Ook de bedenktijd is voor een groot aantal landen inclusief Nederland nieuw. Wie binnen 14 dagen van zijn leencontract afwil kan dit straks zonder opgaaf van reden en zonder kosten doen. Daarnaast worden de mogelijkheden om vervroegd af te lossen verruimd, al moeten de ministers het over de daarvoor geldende voorwaarden en bedragen maandag nog wel eens worden.

Bron: Overgeld.nl 16 mei 2007