Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

In-feite-zitten-wij-in-een-dalende-trend-sinds-start-februari

Dat-is-intact-bescheiden-met-uw-betaalmiddel-van-Primeline!

Dat-is-niets-meer-of-minder-dan-de-Europese-versie-van-de-Chevrolet-Volt

De daling van het vermogen als gevolg van de besteding heeft dus geen invloed

Bijvoorbeeld-een-nieuwe-tv-kar-of-wellicht-wilt-u-ervan-op-verlof-gaan

Lenen is vol gevaargevaar Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening is tussen 2001 en 2006 verdubbel van 23.000 tot 46.000, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet. Het aantal mensen met schulden is nog vele malen hoger. Vandaag start staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) een campagne die ons bewust moet maken van de gevolgen die lenen en kopen op afbetaling.


Het zijn namelijk niet uitsluitend arme mensen die in de schulden zitten. Ook steeds meer tweeverdieners raken in de problemen, zo signaleren de gemeentelijke kredietbanken. Harde cijfers over deze groep ontbreken nog. Naar de positie van de jongeren in deze problematiek is wel onderzoek gedaan, met schrikbarende resultaten: in 2006 meldde vijf procent van de jongeren onder de 25 jaar zich aan voor hulpverlening, 8 procent meer dan het jaar ervoor.


Pinautomaten, rood staan bij de bank, doorlopend krediet, persoonlijke lening, kopen op afbetaling, creditcards. Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om gn geld uit te geven. Juist voor hen die gewend zijn aan een gevulde portemonnee (tweeverdieners, thuiswonende jongeren) is het een hele opgave om nee te zeggen tegen weer zon aantrekkelijke aanbieding.


Dat is een van de redenen dat het juist die groepen zijn die steeds vaker schulden opbouwen. Zij vertrouwen op de toekomst. Al die kredietjes kunnen zij toch wel probleemloos blijven afbetalen! En in veel gevallen gebeurt dat ook. Maar soms ook niet. Er gebeurt iets waar ze niet op gerekend hebben. Het kaartenhuis stort in. En niet zozeer de gebeurtenis is onverwacht, zegt Gabriella Bettonville van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, maar de mensen kijken op de verkeerde manier naar de toekomst.


Gezinsdal

Ineens komt er een kind, noemt zij als voorbeeld. Natuurlijk komt zon baby niet uit de lucht vallen. Het bijbehorende financiŽle plaatje is echter niet gemaakt. Het Nibud begroot een kind op 18 procent van het inkomen, een behoorlijke kostenpost. Tegelijkertijd daalt in de regel het inkomen doordat een van de ouders minder gaat werken. Alles bij elkaar maakt dat de eens zo rijke tweeverdieners verzeilen in een gezinsdal, zoals het Nibud dit verschijnsel omschrijft.


Ook jongeren schatten hun eigen situatie te rooskleurig in. Zeker vergeleken bij oudere generaties is de jeugd van nu in weelde opgegroeid. Nooit heeft zij tegenslag gekend. De jongeren hebben hun ouders achter de hand, die het ook goed hebben. Dat kan makkelijk leiden tot een overmoedig uitgavenpatroon. Lang gaat het goed, als er niets gebeurt.


Neem Monique*. Halverwege de twintig, altijd thuis gewoond, een contract bij haar werkgever met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Monique vindt het tijd om op zichzelf te gaan wonen. Zij huurt een leuk appartementje, en leent 45.000 oude guldens om het in te richten. Er was geen vuiltje aan de lucht, vertelt Monique, inmiddels 32, zeven jaar later. Ik had geen kinderen, ik zou in vaste dienst komen, en bovendien: ik werkte er flink wat bij. Maar van nature heb ik een beetje een gat in mijn hand, ik houd van geld uitgeven, dus ik nam meteen ook een creditcard. Want ik zeg maar zo: als het kan, waarom dan niet?


En het ging goed, toch? Ja, het ging goed. Tot die dag dat er werd ingebroken in haar net veroverde huurflatje. Nog voor ze het goed en wel had betrokken, werd ze al beroofd van haar huisraad. Het hele huis werd leeggehaald, en er was nog niets verzekerd, want ze woonde er nog niet eens.


Pure pech, beaamt Gabriella Bettonville. Daar is inderdaad niets aan te doen. Monique besloot echter alles opnieuw te kopen. De winkels vonden het prima dat ze gespreid betaalde. Monique zat in een door inbraak bezoedeld huis met een dubbele schuld. Dat betekende een keerpunt in het tot dan toe glad verlopende leven van Monique, en het begin van tien lange, zware jaren. (Zie elders op deze pagina).


Zwaar, en niet alleen in financieel opzicht. De psychische gevolgen zijn erger dan de armoede, zegt Monique, die daar na een jaar schuldsanering alles vanaf weet. Je leeft constant in angst. Je opent je brieven niet meer, want je weet dat het toch alleen maar rekeningen zijn en aanmaningen en dreigbrieven van incassobureaus.


Oplossing

Omdat je de post niet meer openmaakt, weet je nooit wat het volgende moment zal gebeuren. Daarom hoor je mensen vaak zeggen: Ik werd opeens ontruimd. Aan die plotselinge ontruiming gingen stapels brieven vooraf, maar die zijn nooit gelezen. Daarom deze tip van Monique: maak je post open en reageer direct op een brief van een schuldeiser!


Er is n oplossing, weet Monique nu: Alles opengooien. Ga naar de gemeente met je verhaal. Zoek hulp bij de schuldhulpverlener. Daar moet je met de billen bloot, maar dat brengt rust. En een nieuw perspectief. Een nieuw begin met een schone lei.


Steeds meer tweeverdieners in problemen

De overheid is erop gebrand het aantal huishoudens met problematische schulden terug te dringen. In dat kader wordt bekeken of de reclame-uitingen over goedkope leningen aan banden kunnen worden gelegd.


Juist ook jongeren laten zich gemakkelijk verleiden tot aankopen die hun budget te boven gaan. Als je niet kunt sparen, moet je ook niet lenen, leert het Nibud. Maar het is wel heel aantrekkelijk om in n keer dat te kunnen kopen waar je anders maandenlang naar toe moet werken. Het wordt de shoppende consument bovendien gemakkelijk gemaakt.


Elke winkelier wil graag zijn waar slijten. Hij vindt het prima als u gespreid betaalt, zoals kopen op afbetaling dikwijls eufemistisch wordt genoemd. Net alsof het totaalbedrag dat u betaalt, hetzelfde blijft! Niets is minder waar. De maximaal toegestane rente die een kredietverstrekker, zoals een creditcardmaatschappij, kredietbank of thuiswinkelbedrijf, in rekening mag brengen voor het krediet, is weliswaar verlaagd, maar bedraagt toch nog altijd 16 procent. Op elke 100 euro betaalt u er zomaar 16 bij. Dan verdampt die mooie korting die u deed besluiten tot de aankoop wel erg snel.


Die 16 procent wordt niet altijd gevraagd, de kredietverstrekkers stunten ook met rente. Vraag altijd naar de effectieve rente: het uiteindelijke bedrag dat je gaat betalen, inclusief de afsluitkosten en de eventuele verzekeringen die bij de leenvorm horen.


In reclamespotjes beloven geldverstrekkers u gouden bergen. Een nieuwe keuken, een babykamer, die fijne auto, allemaal tegen een aantrekkelijke rente. Behalve dat je je kunt afvragen wat er aantrekkelijk is aan jarenlange aflossingen voor dingen die voorbijgaan, kun je ook de vraag stellen of je die spullen echt wel nodig hebt. En die mp3speler die u cadeau krijgt bij een creditcard, kunt u beter zlf kopen. Met uw eigen geld. Dat blijft altijd t goedkoopst!


Hulp bij schulden

Als uw schulden u boven het hoofd groeien, kunt u hulp vragen bij uw gemeente. Die zal u verwijzen naar een schuldhulpverlener. Zon bureau probeert samen met u en de schuldeisers tot een regeling te komen.


Daarvoor kunnen verscheidene beletsels zijn. Zo kan uw aflossingscapaciteit tekortschieten. Als een minnelijke schikking onmogelijk blijkt, kan de rechter u veroordelen tot schuldsanering krachtens de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Deze weg laat u weinig vrijheden. Zo moet u al uw post laten lezen en geldt een sollicitatieplicht (ook voor degenen die i.v.m. andere wettelijke regelingen vrijgesteld zouden zijn). Maar daar staat tegenover dat u in het algemeen na de vastgestelde termijn (meestal drie jaar) met een schone lei aan een nieuw leven kunt beginnen. Monique: Ik was z blij, dat moment in de rechtszaal dat de rechter mij in de WSNP deed! De tranen stonden in mijn ogen.

Bron: Overgeld.nl 16 april 2007