Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

Heeft-u-alhoewel-een-dure-lening-of-winkelkrediet

Hoe-kan-jij-indien-investeerder-weliswaar-veilig-te-het-buidel-stappen

Idem-gelden-natuurlijk-voor-de-autobedrijf-en-de-zolder

De-meerwaarde-voor-desamenleving-zou-bijzonder-zijn

De-notionele-intrest-heeft-een-achterwerk-geslagen-te-de-begroting

Kamervragen over leensite boober nlKamervragen Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD maakt zich zorgen over de mogelijkheid die sinds gisteren geboden wordt om via de nieuwe site Boober.nl op internet geld te lenen. CDA-Kamerlid Elly Blanksma vreest dat door dit nieuwe kanaal het aantal mensen met schulden zal toenemen. Haar VVD-collega Frans Weekers is bang dat anderen vervolgens moeten opdraaien voor de problemen van de schuldenaren.


Het is een creatieve en interessante beweging die je niet op voorhand moet verbieden, maar we moeten wel alert zijn op de effecten, aldus Weekers.


Boober.nl is een nieuw soort marktplaats op internet waar tegen scherpe tarieven geld geleend en uitgeleend kan worden zonder tussenkomst van een bank of andere financiŽle instelling.


Minister Zalm (FinanciŽn) vindt het een interessant bericht, zo reageerde hij gisteren op de start van de site. Het is een volstrekt nieuw verschijnsel. Ik zal eens bij toezichthouder AFM horen of ze er naar gekeken hebben. Dat is ook wat de Kamerleden willen weten: past dit initiatief binnen de bestaande wet- en regelgeving.


De AFM liet gisteren in De Financile Telegraaf al weten de site met verhoogde aandacht te zullen volgen, omdat mensen die via Boober.nl geld uitlenen snel een vergunning nodig zullen hebben vanwege het structurele karakter. Wie geld uitleent, moet dat namelijk aan minstens tien verschillende mensen doen vanwege risicospreiding.


Boober.nl is op de eerste dag overigens ongelukkig van start gegaan. De site was gisteren nagenoeg de gehele dag onbereikbaar, naar eigen zeggen vanwege de overweldigende belangstelling. We proberen zo snel mogelijk voldoende servercapaciteit te krijgen, aldus directeur Guus Drijver.


Veel consumenten, die hun mening achterlieten op onze website OverGeld.nl, waren gematigd enthousiast over het nieuwe initiatief. Dat deze virtuele marktplaats voor geld de macht van de banken kan breken, verheugt veel bezoekers van de site.


Ronald Hilgersom van Vereniging Consument en Geldzaken waarschuwt echter dat met de gekozen constructie een relatief groot risico bij de consument komt te liggen. Banken mogen dan hoge kosten in rekening brengen, het zijn wel erg betrouwbare instanties. Bij deze site draag je als geldgever een behoorlijk risico.


Onafhankelijk financieel planner Kap Breukelaar raadt echter af om geld uit te lenen via internet: Het risico staat niet in verhouding tot het rendement, meent hij.


Drijver is het niet eens met die kritiek: Wanneer je 10.000 euro investeert, moet dat worden verdeeld over 40 verschillende leners. Daarmee heb je een goede risicospreiding. Wanneer je je geld bovendien uitleent aan iemand met een AAA-status, krijg je als iemand terugbetalingsproblemen heeft 99,5% van je geld terug. Bij iemand met een AA-status garanderen we 90%.


De Consumentenbond volgt Boober.nl met verhoogde aandacht en zegt blij te zijn dat de AFM de site scherp zal volgen. Zolang zij geen reden zien tot ingrijpen, gaan wij er van uit dat met de site niets aan de hand is, aldus een woordvoerder.

Bron: Overgeld.nl 2 februari 2007