Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

Bent-u-op-zoek-zoals-een-gerenommeerde-plus-betrouwbare-Aanbieder-krediet

Intel mobiele Pentium 4 processor voor gunstige value for money

De-advertenties-verstoren-ook-vind-ik-het-vergezicht-van-jouw-blog

Bereken eenvoudig of uw hypotheek oversluiten voordelig voor u is

Dit-investeringen-wordt-belegd-doorheen-een-fondsmanager

Jongeren mogen niet lenenJongeren Eigen verantwoordelijkheid. Daarop hameren de deelnemers aan onze dagelijkse enqute die 'nee' antwoordden op de Stelling van de Dag: 'Achttien is te jong voor krediet'. Lenen is je eigen verantwoordelijkheid, of je nu 18 jaar bent, 21 of 61, vindt deze 16 procent van de 2638 deelnemers.


Maar ook veel mensen geven blijk van begrip voor de jeugd: Het is schandalig dat zoiets zo gemakkelijk wordt gemaakt. De verleiding is enorm groot!


In totaal zijn er 2175 deelnemers die 18 jaar te jong vinden (82 procent). Zij zijn van mening dat de jongeren tegen zichzelf beschermd moeten worden. Want het kopen op afbetaling wordt veel te gemakkelijk gemaakt, daarover is bijna iedereen (95 procent) het eens.


Sommige deelnemers zijn heel rigoureus. Heel erg slecht, die kredietregelingen. Misleidend, volksverlakkerij. Afschaffen! Het wordt te fraai afgespiegeld, zegt 66 procent, het is te duur (20 procent) en de kosten zijn onduidelijk (12 procent). Slechts 2 procent van de deelnemers zou al deze bezwaren voor lief nemen. Dat is bijvoorbeeld de lezer die zegt: Soms moet ik wel.


Ouders

Voor mensen die het niet ruim hebben en niet kunnen sparen, zou er een goedkope leenmogelijkheid bij de gemeente moeten zijn, zegt 41 procent van de deelnemers, maar net zo'n groot percentage is het daar niet mee eens.


Behalve de kredietverstrekker (de enige die er wijzer van wordt) krijgen ook de ouders de schuld van overmoedig leengedrag van hun kroost.


Het is hun schuld dat de 'kids' niet kunnen omgaan met geld. Dat hebben ze hun toch nooit geleerd? Er moeten opvoedkundige eisen komen, vindt een deelnemer. Als een 18-jarige niet met geld kan omgaan, hebben de ouders een steek laten vallen , zegt een ander streng. Veel kinderen leren niets goeds van hun ouders.


Mannen denken overigens lankmoediger over jongeren dan vrouwen. Zo vindt 22 procent van de mannen 18 jaar nt te jong voor een krediet, beduidend meer dan de 9 procent van de vrouwen.


En veel meer mannen (37 procent) dan vrouwen (26 procent) vinden het logisch dat de stemgerechtigde leeftijd gelijk loopt met meerderjarigheid. Bovendien vinden vrouwen 18 jaar geen goede leeftijd om meerderjarig genoemd te worden. Dat moet weer 21 worden, vindt 81 procent van hen. Een contrast met de 68 procent van de mannen die het hier mee eens is. De kredietlimiet moet voor iedereen omlaag, vindt een derde van de deelnemers, maar het is belangrijker (42 procent) dat jongeren minder moeten kunnen lenen dan ouderen. Maar, zo schrijft een lezer: In plaats van een leeftijdsverhoging zou er een IQ-check moeten plaatsvinden.


Dom

Lenen is dom, wil hij maar zeggen. Aantrekkelijk gepresenteerde acties als 'koop nu, betaal later' maken je blij met een dode mus. Het is stom om erin te trappen, vindt een deelnemer. Het betekent gewoon: koop nu, betaal later meer!


Vooral jongeren zijn vatbaar voor deze lokkertjes. Ze bieden allemaal tegen elkaar op, het begint met mobieltjes en het eindigt met auto's... Zij beseffen blijkbaar niet dat er toch betaald moet worden, daar kom je niet onderuit. En dat is lekker dom. Je vaste lasten gaan toch gewoon door, dus waarom zou je het dan later wl kunnen betalen? zegt een deelnemer.


Maar liefst 84 procent vindt dat de 'leenreclames' zo snel mogelijk van de buis moeten verdwijnen. Verder juicht vrijwel iedereen (93 procent) een keurmerk voor kredietverstrekkers toe, en vindt 88 procent dat op alle scholen waarschuwingslessen gegeven zouden moeten worden over schulden.


Vertrouwen

Alleen bij deze vraag tekent zich een bijzonder verschil tussen oud en jong af: de oudsten (90 procent) blijken meer vertrouwen in zo'n lesprogramma te hebben dan de jongste groep tot 35 jaar (84 procent).


Van de deelnemers zegt iets meer dan de helft zelf wel eens iets op afbetaling te hebben gekocht, de meesten via een creditcard. Voor een auto wordt nog wel eens geld geleend (32 procent), op afstand gevolgd door de nieuwe keuken (11 procent). Van de deelnemers aan onze stelling zegt 57 procent nooit te lenen.

Bron: Overgeld.nl 14 maart 2007