Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

De gemeente Hengelo start met het pilotproject 'Wonen boven Winkels'

Doch-zijn-er-een-tal-van-mogelijkheden-voor-een-Hypotheek-in-Duitsland

Dit-leidde-totdat-beeindiging-van-de-reclamecampagne-met-Makelaarsland

De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van uw leeftijd

Intel mobiele Pentium 4 processor voor gunstige value for money

Geen bank toch extra sparen en lenensparen Lenen en sparen zonder bank is sinds kort ook in Nederland mogelijk. Op de website www.boober.nl worden leningen gevraagd en aangeboden tegen scherpe tarieven. Hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank denkt dat het zon vaart niet zal lopen.


DEN HAAG ,,Ik ben 27 jaar, bezig met een opleiding en fulltime aan het werk als bedrijfsleider. Gelukkig heb ik mijn toekomstige echtgenoot ontmoet en wij hopen volgend jaar in het huwelijksbootje te stappen. Ik zit echter met een creditcardschuld en wil die graag aflossen voor we een gezin stichten.


Op de internetsite prosper.com roept een jonge Amerikaanse de hulp in van anderen om haar schuld van 22.500 dollar (bijna 30.000 euro) af te lossen. Geldschieters kunnen inschrijven op een lening met een rentepercentage van 14,5 procent. Een overzicht van haar maandelijkse inkomen en een foto met haar aanstaande moeten duidelijk maken dat het met de afbetaling wel goed zit.


Prosper.com is een Amerikaanse internetsite die bemiddelt tussen mensen die spaargeld over hebben en anderen die een lening willen afsluiten. De aanvragen voor een lening lopen erg uiteen: voor een milieuvriendelijke speelgoedfabriek tot iemand die een nieuwe auto wil kopen. De site gaat hiermee de concurrentie aan met traditionele banken. De voordelen voor de klant: de lener betaalt minder rente voor zijn lening en de uitlener krijgt meer rente op zijn spaargeld. In het eerste jaar van zijn bestaan heeft prosper.com 36 miljoen dollar aan leningen verzorgd. Maandelijks groeit het aantal leden met zon 25 procent.


Dubbel rente

Ook Nederland kent sinds februari zijn eerste leningmakelaar op internet: www.boober.nl. De marktplaats voor sparen en lenen zonder tussenkomst van een bank belooft dubbel zo veel rente op spaargeld en leningen tegen de helft van de prijs. Leners kunnen aangeven hoeveel ze voor welke periode en tegen welke rente willen lenen. Financiers kunnen zich daar vervolgens (voor een deel) op inschrijven.


Om geldverstrekkers zekerheid te bieden, laat Boober deelnemers controleren op hun kredietwaardigheid. Hoe hoger de kredietwaardigheid van iemand die een lening wil, des te groter de garantie dat een geldvertrekker zijn geld terugkrijgt. Het risico van de investeerder wordt bovendien gespreid, want als eis geldt dat het geld over minimaal tien leners wordt verdeeld.


Een aantrekkelijke manier van bankieren dus? Volgens consumentenorganisatie OverGeld.nl is Boober minder voordelig dan het lijkt. De website brengt klanten namelijk extra kosten in rekening. Wie zich inschrijft en zijn kredietwaardigheid laat nakijken, betaalt eenmalig 19,95 euro. Verder brengt de website jaarlijks 0,5 procent van het leenbedrag in rekening als commissie. Wie dus een lening van 1500 euro krijgt, betaalt daardoor drie procent extra aan kosten, rekent OverGeld.nl voor. Dat komt bovenop de rente die wordt afgesproken. Toch is Boober uiteindelijk voordeliger dan reguliere kredietverstrekkers zoals Postkrediet en Frisia, concludeert de consumentenorganisatie.


Toezicht

Naast deze extra kosten moet een consument beseffen dat Boober niet onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financile Markten (AFM), zegt woordvoerder Werner van Bastelaar van de AFM. ,,Financile instellingen die onder toezicht staan, moeten zorgen dat de interne organisatie en de administratie goed geregeld is. Daarmee wordt voorkomen dat consumenten in de problemen komen. Als je naar een bank gaat voor een lening, weet je waar je aan toe bent. Het ontbreken van toezicht biedt in principe ook de mogelijkheid voor criminele witwaspraktijken, aldus de woordvoerder.


AFM onderzoekt of Boober alsnog onder toezicht moet vallen, zegt Van Bastelaar. De vraag is of er sprake is van het beroepsmatig of stelselmatig aanbieden van financiŽle diensten. Dat Boober niet zelf leningen aanbiedt, maar vragers en aanbieders van leningen bij elkaar brengt, zorgt voor een ,,ingewikkelde constructie.


Geduchte concurrent

Financieel analisten in Amerika verwachten dat leningmakelaars op internet een grote vlucht zullen nemen en een geduchte concurrent worden voor traditionele banken. De marktwaarde van prosper.com wordt geschat op meer dan n miljard dollar, terwijl het bedrijf nog geen cent winst heeft gemaakt.


Hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank is voorlopig niet bang voor het nieuwe verschijnsel, schrijft hij in een deze week verschenen themabericht. Dat consumenten via zulke websites een hoger rendement kunnen halen dan op een spaarrekening en het risico kunnen spreiden over verschillende leningen, is volgens Boonstra ook nu al mogelijk met beleggingspolissen.


Dat leningmakelaars populair zijn, heeft volgens de Rabo-econoom te maken met ,,de kick van het meedoen aan iets nieuws. ,,Die zal snel verdwijnen als het fenomeen breder bekend en daarmee gewoner wordt.


De belangrijkste reden voor consumenten om in te stappen is volgens Boonstra dat ze weten waar het geld terechtkomt. ,,Weten dat je geld terechtkomt bij mensen die je vooruit wilt helpen of een zaak waar je achter staat, kan een belangrijke drijfveer zijn. Dan is een aanstaande trouwerij voor geldverstrekkers natuurlijk interessanter dan het aflossen van een creditcardschuld.


Klein

Betrokkenheid bij een lening is volgens Boonstra onvoldoende om veel geld via internet aan te boren. Hij wijst erop dat op Amerikaanse websites meer vragers van leningen staan ingeschreven, dan mogelijke geldverstrekkers. ,,Het zal voor de meeste mensen in het beste geval een aanvullende bestemming van een deel van het spaargeld blijven. De kans dat mensen massaal hun spaargeld hier naartoe brengen, is klein.

Bron: Nederlands Dagblad 7 april 2007