Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

De-voornaam-van-de-multimiljonair-is-Kenan-plus-noch-Keener

Enig-de-onderaannemer-uitlener-kan-dit-totaalbeeld-aanvragen!

Bestaande fonts zijn als regel niet voorzien van het Euro-teken

Heeft-u-alhoewel-een-dure-lening-of-winkelkrediet

De-wereldwijde-bankencrisis-raakt-zowel-Nederland

Bijstandsmoeders en tweeverdieners ze zitten gezamenlijk bij de schuldsaneringBijstandsmoeders Mooi tuinhuisje is dat, zegt de voice-over zalvend. Dat is geen tuinhuisje, maar een chalet, corrigeert het gelukkig ogende echtpaar de voice-over beslist en ietwat blas. Mocht je je als kijker afvragen wat een gelukkig ogend echtpaar met een chalet in de achtertuin moet, dan loop je grandioos achter de feiten aan. Het adagium is namelijk niet meer: Wij steken ons geld in dingen die we nodig hebben. Maar: Wij steken ons geld in hebbedingen die ons leven veraangenamen. En is er geen ons geld dan is het geen schande om je te wenden tot Lenen.nl, het bedrijf achter de chaletreclame, of Postkrediet dat nog geen vijf minuten later een poging doet dure audioapparatuur of een nieuwe inrichting binnen handbereik van iedere Jan Modaal te praten.


Het is een Amerikaanse mentaliteit, die steeds vaker ook in Nederland te signaleren is. Dat zegt Jacqueline Zuidweg, van Zuidweg & Partners dat ondernemers met schulden helpt bij het oplossen van hun financiŽle problemen. Zuidweg: Lenen is doodnormaal, het is geen schande meer om schulden te hebben. Een belangrijke reden is de komst van internet. Via internet kan de particulier bij wijze van spreken met n druk op de knop een lening afsluiten.


Das makkelijk: waren skivakanties, plasma-televisies en keukens-met-kookeiland voorheen voorbehouden aan mensen die daar stevig voor hadden gespaard, nu kan bijna iedereen meedenderen in de consumptietrein. Dat heeft nogal wat gevolgen voor het type clinten dat aanklopt bij de schuldsanering. Daar zitten tegenwoordig bijstandsmoeder en bovenmodale tweeverdieners gebroederlijk naast elkaar in de wachtkamer. Want een van de onvermijdelijke gevolgen van die Amerikaanse mentaliteit is dat steeds meer mensen met een goed inkomen toch in de financiŽle problemen raken.


En staan de schuldeisers eenmaal bij je op de stoep, dan zijn de gevolgen voor de bovenmodale groep eigenlijk veel ernstiger dan voor de minima, meent Zuidweg. In de eerste plaats is de val veel groter. Je bent een bepaalde luxe gewend en ineens heb je niets meer. Bovendien gaat het vaak om veel meer geld, waardoor de situatie soms volkomen uitzichtsloos is. Ook valt het de buitenwereld meer op. Waar vrienden en familie nog probleemloos op vakantie kunnen, twee autos voor de deur hebben staan en steeds grotere huizen kopen, kun jij dat allemaal niet. En dan gaan de mensen naar je wijzen.


Zuidweg denkt dat er meer mensen zijn met schulden dan algemeen wordt aangenomen. Het is toch een beetje een taboe-onderwerp. De suggestie dat het voor particulieren in Nederland te gemakkelijk is om te lenen, wijst Zuidweg echter resoluut van de hand. Ik vind dat het ook gemakkelijk met zijn om te lenen, dat hoort een beetje bij onze maatschappij. Ik werk zelf bijvoorbeeld uitsluitend met zelfstandig ondernemers die in de schulden zijn geraakt. Ik vertel ze altijd: als zelfstandig ondernemer is het niet erg om schulden te hebben, je zult toch rgens je startkapitaal vandaan moeten halen.


Dineke Zwetsloot is het daar slechts tot op zekere hoogte mee eens. Toen ik ging samenwonen, jaren geleden, was ik de koning te rijk toen ik zon dure lening kon krijgen en ineens alles kon kopen. Ik was toen nog jong en een beetje naef en het is dus maar goed dat je zon lening niet zmaar kreeg. Kinderen van nu groeien op met het idee dat lenen normaal is, een loonstrookje en een bankafschrift volstaan om gigantische bedragen te lenen tegen enorme rentes. Ik zou dat nu absoluut niet meer doen. Ik weet inmiddels dat je van die schulden niet meer afkomt.


En Zwetsloot kan het weten, want zij zit financieel aan de grond. Mijn ex-man en ik kwamen in de financiŽle problemen nadat we in Drenthe een eigen huis hadden laten bouwen, maar het oude huis niet bleken te kunnen verkopen. Je wilt het liever niet toegeven: maar we hebben dat heel onhandig aangepakt. We hebben veel te gemakkelijk over het bouwen van zon huis gedacht. We zijn tweenhalve ton kwijtgeraakt, en daardoor zitten we nu met allemaal schuldeisers op ons dak.


Het valt Zwetsloot op dat mensen simpelweg niet geloven dat het haar slecht gaat. Ze zien dat we een huis hebben, een auto en een baan ik ben notabene zelf financieel administrateur - maar ze hebben geen idee van wat er werkelijk speelt en hoe dat precies is gekomen. Het voelt alsof we voortdurend alles wat we doen moeten verantwoorden. Van mijn broer kreeg ik vrijkaartjes voor de musical. Dan heb ik het idee dat ik tegen iedereen moet zeggen: die heb ik gekregen hoor, omdat er anders over je gekletst wordt.


Johan en Marieke van Dam hadden tot een paar jaar geleden hun eigen bruin- en witgoed zaak. Ze hadden een luxe leven: meerdere keren per jaar op vakantie, twee goede autos voor de deur, dure hobbys, zoals golf. Totdat de zaak, buiten hun schuld, failliet ging. De keten, waarvan zij franchisnemers waren, ging over de kop. Toen was het snel uit met de pret. We hebben het niet slecht, maar het is niet te vergelijken met hoe het eerst was. Geen twee goede autos meer, maar n goedkope. Geen vakanties meer. En binnenkort stoppen we met golfen. Want: de schuldeisers stonden op de stoep. Zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten, zegt Marieke. We proberen het allemaal netjes af te handelen met de schuldeisers, maar als die moeilijk willen doen, raken we straks ons huis nog kwijt. Het ergste vind ik geloof ik nog dat ik mijn zelfstandigheid, het feit dat ik zlf over mijn geld kan beschikken en beslissen, kwijt ben. We hadden een mooie toekomst voor onszelf in gedachten: hard werken en jong stoppen met werken om zo van onze oude dag te genieten. Nu zullen we het met een klein AOWtje moeten doen. Dat is wel even iets anders. Het doet Marieke pijn dat ze mensen in hun omgeving zijn verloren, dat vriendschappen van de ene op de andere dag ophouden te bestaan. Het is niet zo dat mensen je met de nek aankijken, welnee. Ze zijn best belangstellend en vragen hoe het gaat. Maar ondanks dat glijdt het tussen je vingers door en zijn sommige mensen ineens uit je leven verdwenen. Haar man Johan frustreert het vooral dat ze zelf geen schuld hebben aan hun situatie. Juist in de branche waarin wij werken, zagen we regelmatig hoofdschuddend aan hoe mensen met geld omgaan. Mensen die het zich niet kunnen veroorloven, kopen met een lening op zak de duurste televisies. We waren z gewaarschuwd, en toch hebben we het niet kunnen voorkomen.


Daarom, zegt Zuidweg, is het belangrijk dat je je aflossingscapaciteit in de gaten houdt. Lenen is prima, maar zorg dat je niet het ene gat met het andere gaat dichten, maar zeker weet dat je op de duur kunt aflossen. Precies daar gaat het bij de meeste mensen mis.


Meer informatie over schulden en schuldsanering

Particulieren:


de sociale dienst in de eigen woonplaats
www.schulden.nl
www.volkskrediet.nl. De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet geeft geen directe hulp aan particulieren, maar is de koepelorganisatie van schuldsaneerders. Aangesloten bedrijven kunnen mensen met schulden verder helpen.
www.schuldenvrijleven.nl is de website van de stichting Schuldenvrij leven, die adviseert en bemiddelt bij schuldproblemen
www.wsnp.rvr.org. Alles over de Wet schuldsanering natuurlijke personen.

Ondernemers:


www.zuidweg-partners.nl is de website van Zuidweg en partners, dat zich richt op zelfstandig ondernemers die in de schulden zijn geraakt.

Bron: Trouw 5 januari 2007