Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

Bankbiljet-ontlenen-is-eenvoudiger-dan-jij-denkt-!

Ik-vind-dat-aan-'consuminderen'-niet-1-bepalen-begripsbepaling-hangt

Beleggen is een manier om uw geld te laten groeien

De-algemene-onkosten-is-een-alternatief-soort-rake

Bonnen met een vergelijkbare geldwaarde van 5 10 en 20 euro

Afm steunt keurmerk voor kredietbranchekredietbranche Een keurmerk voor alle kredietverstrekkers krijgt steun van de Autoriteit Financile Markten (AFM). Het systeem met kwalificaties kan volgens de toezichthouder consumenten helpen betrouwbare geldleners van louche kredietverstrekkers te scheiden. Ook schuldsaneerders juichen een kwaliteitsstempel voor het groeiend aantal aanbieders van leningen toe. Maar de banken reageren verdeeld op eerste schetsen van het keurmerk dat Lage Landen-topman Toon Sanders voor de branche wil invoeren.


Volgens Sanders, die zijn plan gisteren in deze krant presenteerde, is het keurmerk met harde eisen onvermijdelijk, nu het aantal schuldsanering afgelopen vijf jaar verdubbelde tot 46.000 in 2006. Hij legt de schuld bij de 'snelle' kredietverstrekkers, die achter schreeuwerige en net zo schimmige reclames schuil gaan en mensen onverantwoord in schulden storten.


Als nu alle producten en kredietverstrekkers door een onafhankelijk instituut, zoals de AFM, worden gecontroleerd en voorzien van bijvoorbeeld kwaliteitssterren, dan krijgt de consument een eenvoudig overzicht met wie hij wel en niet in zee kan, licht Sanders toe.


Dat dwingt aanbieders zich aan te passen, denkt hij. Er komt meer kwaliteit.


We juichen dit keurmerk zeker toe, reageert de woordvoerder van de AFM. De waakhond controleert zelf reclames van geldverstrekkers. Alles wat de branche onderneemt om de helderheid, dienstverlening en kwaliteit te verbeteren zullen we steunen.


Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), is voorstander van dit kwaliteitsstempel, maar betwijfelt of het aantal problematische schulden wordt verminderd als kredietverstrekkers zichzelf geen strengere regels tegen overkreditering opleggen.


Als je regels blijft aanscherpen, kun je straks hooguit drie kredieten per jaar verstrekken, reageert Maasbert Schouten op persoonlijke titel. De voorzitter van de raad van bestuur van kredietverstrekker Afab n voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs meent dat het verscherpte toezicht van de AFM er al voor zorgt dat er geen overkreditering plaatsvindt.


'Avonturiers'

DSB Bank (waar onder meer Postkrediet, Frisia en Becam onder vallen) herkent zich totaal niet in de omschrijving van Sanders voor 'avonturiers' op de leenmarkt, en is zelfs een groot voorstander van zo'n keurmerk. Al onze labels zouden daar meteen aan voldoen, meent de woordvoerder. Dat wordt bevestigd uit onverwachte hoek: In de schuldhulpverlening komen we zelden iemand tegen met een DSB-krediet, zegt NVVK-voorzitter Jaarsma.


Jaarsma vervolgt: Ik ben bang dat clubs die in ogen van sommige mensen geen goede naam hebben, zoals de DSB-groep, niet voor een keurmerk in aanmerking zouden komen. En dat terwijl sommige 'nette' clubs juist oververtegenwoordigd zijn bij mensen in de schulden. De Postbank is hierin absoluut koploper. Deze bank verleent kredieten die wij onverantwoord vinden, en weigert vervolgens categorisch mee te werken aan de schuldhulpverlening.


Steun banken

De Postbank stelt aan alle normen te voldoen. Over de weigerachtige houding om mee te werken aan schuldhulpverlening zegt een woordvoerder: We overleggen met de NVVK hoe dit verbeterd kan worden.


ABN Amro steunt de gedachte van een keurmerk. Ook ING en Fortis willen meewerken. Maar de Consumentenbond verzucht: Niet nog een keurmerk, daar stikt het al van. Volgens de belangenorganisatie zou de vergunning die kredietverstrekkers bij de AFM moeten aanvragen al voldoende waarborg moeten bieden. Maar daar zit nu net een weeffout. De AFM constateerde in januari dat sommige kredietverstrekkers over de schreef gaan, maar mag pas namen noemen als ze daadwerkelijk een sanctie opleggen. Wij roepen daarom de Tweede Kamer op om de AFM meer macht te geven, zodat die de consument beter kan waarschuwen.


Volgens Sanders vult het keurmerk de AFM-controle aan. Een klant heeft niet meteen wat aan het AFM-oordeel, die heeft wel direct baat bij een beoordeling per product.

Bron: Overgeld.nl 12 februari 2007