Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

De-winst-of-verlies-is-namelijk-zes-keer-hoger-dan-de-normale-koersen

Er-zijn-heel-wat-figuurlijk-omgangsvormen-om-uw-oud-materiaal-te-verkopen

Dat-kost-het-verkopen-van-een-stulp-erbij-Makelaarsland

Hoewel-dat-uiteraard-aan-bepalen-regels-verslagen-is

Hoe-kan-ik-een-additioneel-aflossingsbedrag-doen

Afm pakt gelduitleen aangelduitleen AMSTERDAM - De Autoriteit Financile Markten (AFM) stelt strengere eisen aan financiŽle bedrijven zoals banken en creditcardmaatschappijen als het gaat om het uitlenen van geld.


Dat liet de toezichthouder vrijdag weten. Het uitlenen van geld aan mensen die door de aflossing onder het bestaansminimum komen, noemt de AFM onverantwoord. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat tegenwoordig banken en financieringsmaatschappijen het niet zo nauw nemen met aan wie ze geld uitlenen. ,,Kredietaanbieders winnen onvoldoende informatie in over de financiŽle positie van de consument. Met maandelijkse vaste lasten zoals ziektekosten, energielasten en betaalachterstanden wordt onvoldoende rekening gehouden'', aldus de AFM. De nieuwe eisen houden onder meer in dat kredietverstrekkers zich terughoudender moeten opstellen bij het uitlenen van geld. Zo moeten ze bij uitleen vanaf 250 euro nagaan hoe hoog het inkomen en de lasten zijn van de aanvrager.


Verder moet reclame rondom de financiŽle producten aangepast worden. In twee derde van de gevallen zijn deze uitingen niet op orde. Minister Zalm van FinanciŽn noemde de overtredingen ,,zeker in dit aantal niet acceptabel''. Kredietverstrekker DSB Bank van zakenman Dirk Scheringa voelt zich niet aangesproken. ,,We zijn blij met de nieuwe regels'', zei woordvoerder Klaas Wilting. De zegsman wijst erop dat DSB, uitbater van merknamen zoals Becam, Postkrediet en Frisia Financieringen, wat betreft reclame volledig aan de nieuwe eisen voldoet. DSB zegt ongeveer 18 procent marktaandeel te hebben op de kredietmarkt. Als het leningen betreft, voldoet ruim 90 procent aan de nieuwe norm. Bij minder dan 10 procent is dat niet op orde, maar dat ligt niet aan DSB. ,,Wij vragen altijd of iemand betaalachterstanden heeft of hoe hoog energielasten zijn. Maar we kunnen deze gegevens niet verkrijgen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). We moeten dus afgaan op wat de consument ons zegt.''


DSB wil betere inzage bij het BKR. De AFM erkende dat bepaalde gegevens niet zomaar zijn in te zien. ,,Maar in de toekomst is dat wel mogelijk. Het ministerie van FinanciŽn werkt daar aan'', aldus een zegsvrouw.


De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) is het in hoofdlijnen eens met de constatering van de AFM, maar plaatst enkele kanttekeningen. Zo is het volgens de VFN niet zo dat de hele sector niet aan de norm voldoet. De striktere eisen vloeien voort uit nieuwe regels voor de financiŽle sector. Daaronder valt dat consumenten beschermd moeten worden tegen het aangaan van te hoge leningen. In het voorjaar moeten de uitleners van geld hun zaken op orde hebben.


De Kamer drong eerder aan op een verbod van tv-reclames voor persoonlijke leningen. Zalm wees dat in december af. Hij acht zon verbod in strijd met Europese regels en vindt ook dat reclame een onlosmakelijk aspect is van het handelsverkeer.

Bron: Nederlands Dagblad 12 januari 2007