Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

Dat-is-er-aan-de-hand-op-de-Nederlandse-huizenmarkt

Indien-ik-de-daadkracht-heb-komt-hij-er-dit-weekend-nog

Een aantal jaar geleden werden makelaars slapend rijk

De-voedingssupplementen-zijn-verdeeld-in-een-hoeveelheid-groepen

Hier vind je de antwoorden op veel gestelde vragen over loon en zo

Afm geld uitlenen is al snel vergunningsplichtigvergunningsplichtig De fonkelnieuwe marktplaats voor geldleners en -uitleners mag hoe dan ook rekenen op grote aandacht van de Autoriteit Financile Markten (AFM). Niet alleen wijst een woordvoerder erop dat bankje spelen met vreemden wel andere risicos met zich meebrengt, volgens de toezichthouder zitten de mensen die geld uitlenen al snel tegen de grenzen van de wet op het financieel toezicht aan.


Als er beroeps- of stelselmatig kredieten worden aangeboden, ben je vergunningsplichtig, aldus de zegsman van de AFM. Wanneer daar sprake van is, kun je volgens hem op je gevoel wel invullen. Aangezien de uitleners op Boober.nl hun krediet per keer over ten minste tien leners moeten spreiden, zijn zij volgens de woordvoerder al gauw vergunningsplichtig bezig. Hij voegt daar aan toe dat kredietverlening niet voor niets aan regels is gebonden. Directeur Guus Drijver van Boober stelt alles grondig te hebben onderzocht. In onze ogen is het waterdicht.


Sceptisch

Niet geheel verrassend zijn de reacties uit de bankwereld eveneens sceptisch. Volgens woordvoerder Klaas Wilting van DSB dat met diverse labels driftig adverteert met goedkope leningen zitten er grote gevaren aan. Weet jij precies met wie je te maken hebt? Het kan ook wel om zwart of crimineel geld gaan. Ook een zegsman van de Postbank wijst op de risicos van het buitenspel zetten van de banken. Bij een bank weet je precies waar je aan toe bent en kun je ook wereldwijd gebruikmaken van een betalingssysteem. Je krijgt heel veel terug voor je geld.


Volgens Wilting kunnen particulieren bij DSB bovendien al vanaf 5,2% terecht voor een persoonlijke lening. Dat kunnen zij nooit leveren, zegt hij over Boober. Drijver denkt dat leners bij de nieuwe website wel degelijk een stuk voordeliger uit zullen zijn: Als je bij die banken dan de kleine lettertjes gaat lezen, kom je al gauw een stuk hoger uit.


Kredietwaardigheid

Voor het veiligheidsaspect heeft Boober het Britse bedrijf Experion in de arm genomen. Dat bepaalt van elke lener de kredietwaardigheid, varirend van AAA tot en met D. Op basis daarvan kunnen uitleners bepalen aan wie ze wel of geen geld willen lenen. Bovendien moeten zij, om het risico te spreiden, hun geld over minimaal tien leners verdelen. Leners kunnen zich ook verzekeren tegen het risico van niet terugbetalen. Tot slot garandeert incassobureau Intrum Justitia terugbetaling van het geld dat geleend wordt aan mensen met een AAA of AA.


De VS (Prosper.com) en Engeland (Zopa.com) kennen al enige tijd vergelijkbare websites. Maar pas de laatste maanden lijkt het Amerikaanse publiek Prosper te ontdekken. In november bezocht een recordaantal van 300.000 mensen de site en nam het aantal uitstaande leningen na een dip weer toe. In zes maanden verdubbelde het geld dat uitstaat tot $30 miljoen, uitgeleend aan 140.000 Amerikanen. De ervaringen lopen uiteen. Zo had Lisa Piecora uit Orlando in eerste instantie duizenden dollars uitgeleend via Prosper. Na een paar maanden kreeg een aantal schuldenaren betalingsachterstanden en kon ze naar haar geld fluiten. Ze gaf niet op en veranderde haar strategie. Ze leent sinds kort geen geld meer aan de mensen met een hoog risico en richt zich alleen op de meer betrouwbare klanten. Paul Park uit Burke, Virginia is een tevreden lener. Hij had een persoonlijke lening met een rente van 30% bij een bank. Die heeft hij afgelost met geld dat hij van 100 leninggevers kreeg tegen 9,75%.

Bron: Overgeld.nl 1 februari 2007