Recente berichten

Puzzelen met de aow

Havenwerkers in actie voor pensioengeld

Havenwerkers waken bij hoofdkantoor aegon

Pensioen komt bij 75 procent scheidingen niet ter sprake

Solidariteit van pensioenen staat onder druk

Vroeg eruit zaak van lange adem

Waarom wil verzekeraar mijn lijfrentepolis niet uitkeren

Wat is het verschil tussen pensioen en lijfrente

Afm tikt financiele dienstverleners op vingers

Geen extra maatregelen voor beter pensioen zelfstandige

Pensioenstelsel in gevaar door aftopping premieaftrek

Senioren maken hun erfenis steeds vaker zelf op

Is fietspriveplan van invloed op aow toeslag van partner

Sparen via de bank voor je pensioen

Bosbelasting mogelijk eerder ingevoerd

Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

Nieuwe financieel directeur bij pensioenreus abp

Pensioenfonds abp benoemt twee nieuwe directieleden

Gedwongen met pensioen

Koningin beatrix als grote inspiratiebron

'Money' in het nieuws

Bos pleit voor beter toezicht op banken

Is bijbaan naast fulltime baan fiscaal voordelig

Lenen te duur door vage reclames

Nederlander weet niet wat rood staan kost

Schuldhulp malafide

Bos bekijkt ontwikkeling islamitisch bankieren

Meer schulden voor nederlandse huishoudens

Snelle aanpak schulden noodzakelijk

Kredietbank gaat schulden studenten saneren

Meer 'money' nieuws


Interessante artikelen

Gewoonte-jij-betaalmiddel-wegens-bankbiljet-te-storten-op-jou-account

In-feite-zitten-wij-in-een-dalende-trend-sinds-start-februari

Heeft-u-een-lastig-probleem-dat-u-vandaag-nog-wilt-oplossen

Een annuÔteiten hypotheek is een vorm die lagere aanvangslasten kent

De-Engelse-term-voor-de-beleggingen-in-een-portefeuille

8 vragen over bureau kredietregistratie bkrkredietregistratie Veel mensen zien in Bureau Krediet Registratie (BKR) een oppermachtige organisatie die beslist over hun financiŽle lot. Maar BKR beslist niks, BKR registreert en informeert. Wat registreren ze eigenlijk? Antwoord op deze en zeven andere vragen vindt u hieronder.


1 Wat is Bureau Krediet Registratie en wat doen ze daar?


BKR is een informatiekantoor waar kredietgegevens van mensen bewaard worden. Het bureau is opgericht op initiatief van de kredietverstrekkers zelf, om te voorkomen dat mensen meer lenen dan ze kunnen betalen. Aangesloten kredietverstrekkers vragen bij BKR informatie als ze iemand een bedrag willen lenen; en ze voorzien BKR van informatie als de kredietovereenkomst getekend is. Zo blijft het systeem actueel.


2 Worden alle leningen en kredieten geregistreerd?


Kredieten worden geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van BKR. Het krediet moet dan wel hoger zijn dan € 500,- en een looptijd van meer dan drie maanden hebben. BKR registreert niet alleen leningen, maar bijvoorbeeld ook schuldregelingen, rood staan en GSM-abonnementen. Hypotheken worden alleen geregistreerd als een termijn 120 dagen niet is betaald.


3 Welke gegevens worden geregistreerd in het systeem?


Als u geregistreerd staat bij BKR, zijn de volgende persoonsgegevens bekend: uw voorletters en achternaam, adres, woonplaats en geboortedatum. Daarnaast staan ook uw kredietgegevens in het systeem:


het bedrag dat u geleend hebt of maximaal mag besteden;
de datum waarop het krediet is verleend;
de datum waarop het krediet moet zijn afgelost;
de datum waarop het krediet daadwerkelijk is beindigd;
de kredietsoort;
eventuele bijzonderheden.

4 Wie kunnen mijn gegevens bij BKR opvragen?


Alle kredietverstrekkers die zijn aangesloten bij BKR kunnen uw gegevens opvragen. Willen ze u € 454,- of meer lenen, dan zijn ze dat zelfs verplicht. Daarnaast kunt u alleen zelf uw gegevens opvragen. Dat kan bij iedere bank in Nederland; u overlegt een legitimatie, vult een aanvraagformulier in en betaalt € 4,50. Over het algemeen ontvangt u uw gegevens binnen twee weken nadat de bank de aanvraag heeft verzonden.


U kunt uw gegevens ook bij BKR in Tiel afhalen. Dat gaat sneller, maar maakt u dan wel minstens drie dagen van tevoren telefonisch een afspraak. U kunt bij BKR terecht op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via (0900) 257 84 35 (15 ct. p/m).


5 Wanneer krijg ik een BKR-code en wat betekenen de codes?


U krijgt pas een BKR-code als u twee maanden of langer achterloopt met betalen. Kredietverstrekkers zijn verplicht om een betalingsachterstand te melden bij BKR, maar ook om u te waarschuwen vr ze dat doen. Reageert u niet of te laat op die waarschuwing, dan krijgt u een A-code (Achterstandsmelding). Loopt u de achterstand in, dan krijgt u een H-code (Herstel). Als u de achterstand inloopt en daarmee het krediet beindigt, blijven de kredietgegevens inclusief de A vijf jaar in het systeem staan.


Daarnaast zijn er nog vier codes die een bijzondere omstandigheid aangeven.


Code 1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen, nadat de achterstandssituatie is ontstaan.


Code 2: De (restant)vordering is opeisbaar gesteld.


Code 3: Er is een bedrag van € 250,- of meer afgeboekt


Code 4: De kredietnemer was/is onbereikbaar.


6 Wat zijn de gevolgen van een BKR-code?


Als u een BKR-code heeft, kan dat gevolgen hebben voor uw hypotheekruimte of leencapaciteit. Het bedrag dat u nog kunt lenen kan erdoor worden beperkt. Dat kan een probleem zijn als u een huis wilt kopen dat op de grens van uw financiŽle mogelijkheden ligt. Er zijn waarschijnlijk wel hypotheekverstrekkers bereid u geld te lenen, maar de keus zal minder groot zijn en de voorwaarden minder gunstig. Vergeet niet dat een BKR-code er ook is om u te behoeden voor financiŽle verplichtingen waaraan u niet of nauwelijks kunt voldoen!


7 Kan ik een BKR-code ongedaan maken?


Een BKR-code kunt u voorkomen door op tijd aan uw betalingsverplichting te voldoen. En mocht u er toch een hebben: hij verdwijnt vijf jaar nadat uw krediet is beindigd vanzelf. Een achterstand kunt u herstellen maar verder kunt u een BKR-code niet ongedaan maken. Heeft u iemand gevonden die beweert dat wel te kunnen, wees dan op uw hoede. Dat kan onwetendheid zijn, maar ook een poging om u op te lichten.


8 Wat moet ik doen als ik onterecht een BKR-code heb?


Door zelf uw gegevens op te vragen kunt u er achter komen of er een fout in het systeem staat. Blijken de gegevens niet te kloppen, dan kunt u een verzoek tot correctie indienen bij de kredietverstrekker. Wordt u het met de kredietverlener niet eens, dan kunt u terecht bij de Geschillencommissie van BKR.


D zwarte lijst


Karin Schreuder, woordvoerder van BKR, weet dat er wilde geruchten de ronde doen over een zwarte lijst van wanbetalers bij BKR. Maar zon lijst bestaat helemaal niet. Waarom is dat misverstand zo hardnekkig?


Veel mensen krijgen pas met BKR te maken als ze een financiering niet rondkrijgen. Heb je net een droomhuis gevonden en dan kan het dankzij BKR niet doorgaan, wordt er vaak gedacht. Dat is natuurlijk een enorme domper. Dat wij met die beslissing niets te maken hebben, weten veel mensen niet.


Wat veel mensen ook niet weten is dat een BKR-code pas vijf jaar nadat deze hersteld is, verdwijnt. Waarom duurt dat eigenlijk zo lang?


Vijf jaar is gemiddeld in deze branche, ook in de landen om ons heen. Daar is een goede reden voor: het is juist ook de historie die veel zegt over de financiŽle situatie van mensen. Door naar het heden en het verleden te kijken, krijgen kredietverleners een goed beeld van iemands financiŽle situatie. Vijf jaar is daarvoor een goede termijn. Twee jaar bijvoorbeeld is te kort.


Hoe staat het met de kredietwaardigheid van de gemiddelde Nederlander?


Er komen steeds meer kredieten, van steeds meer verschillende mensen. Inmiddels staan 10 miljoen mensen bij ons geregistreerd. Maar die hebben niet allemaal een betalingsachterstand natuurlijk. Sterker nog, met 94% is niks aan de hand. De overige 6% heeft een BKR-code. Toch hoeft dat ook voor hen dus niet meteen te betekenen dat zij geen lening meer kunnen krijgen.


Meer informatie vindt u op www.bkr.nl.

Bron: Eigen Huis Magazine 1 maart 2007